Waarom

0

Ik moet iets bekennen. In al mijn enthousiasme om dit platform afgelopen woensdag live te krijgen, heb ik geheel verzuimd om uit te leggen waarom dit initiatief. Beter gezegd, wie zitten er achter en wat is de drijfveer. Mea culpa.

Advocatenblad Live!

Ik werd hier gisteren aan herinnerd tijdens het congres Advocatenblad Live! De dag voor de bijeenkomst werd ik gebeld door Julius Scholten; Hoewel aanvankelijk geen plannen wist Julius mij over te halen om toch te komen. Hij zou JuridischAcuteel meenemen in zijn presentatie. Niet gaan was geen optie; een dag na de lancering al worden genoemd, dat verplicht.

Het was een inspirerende bijeenkomst, in het teken van de veranderingen waarmee de advocatuur te maken heeft. Iets wat al langere tijd is te vernemen, maar nu als thema voor dit evenement gold.  Een bijeenkomst met mensen als Rob Wijnberg (geestelijk vader van crowdfunded journalistiek platform: De Correspondent); Advocaten Sander de Lang, Marielle van Essen en Bart Stapert over “De zaak die hun carrière bepaalde”. Op dag verkozen meest gewaardeerde advocaat van het jaar: Wim Anker. 1)Voor een ieder die niet aanwezig kon zijn zie de link naar Advocatenblad Live!  (zolang beschikbaar) en om de sfeer te proefen, zie Twitter #advolive.

Enkele aanwezigen verwonderden zich over de beperkte opkomst. Krap 300 mensen voor een aansprekend thema wat de hele beroepsgroep aangaat. Gaat het in de advocatuur dan toch beter dan wij dachten? Het antwoord lag voor ons; het februari-nummer van het Advocatenblad; de kop “Dag uurtje-factuurtje. De geest van de alternatieve tarieven is definitief uit de fles”. 2)zie foto Een bevestiging van de buzz.

Onder de aanwezigen uiteraard vele advocaten, maar ook inspirerende mensen zoals Julius en Erik Jan Bolsius. Mensen met een uitsproken mening over: een andere aanpak; beter luisteren; laat wat van je zien; ondernemen het. Want ja, advocaten zijn ook ondernemers. Later meer hierover; eerst terug naar de aanleiding van deze post.

Wie

Nico Schouten (techneut) en ondergetekende zijn de mensen achter JuridischActueel actueel. Wij kennen elkaar via het ondernemersforum Higherlevel. Ruim 12 jaar geleden opgezet met funding en  ‘Queen Bee Mikky’ vanuit het Ministerie van Economische Zaken. Aanvankelijk vooral gericht op innovatieve ondernemingen en het helpen naar een next level, nu veel meer allround ondernemersforum. Kijk er vooral eens op. 3)zie Higherlevel.nl.

Wat Nico en mij bindt is dat we allebei nieuwsgierig zijn, een ondernemende en creatieve geest hebben, anders denken, de wil die we hebben om voortdurend bezig te zijn met veranderingen en verbeteringen, plezier beleven in verbinden, samenwerking organiseren en, last but not least, anderen te helpen. Dat is onze drive.

Waarom

Het is die achtergrond, onze ervaring met internetfora (en de keerzijde daarvan) en LegalAlert, een product dat via Higherlevel in een co-creatie door ons is ontwikkeld 4)die staan overigens niet stil, maar dat terzijde, die hebben bijgedragen tot het ontstaan van JuridischActueel. Om een lang verhaal kort te maken; De vraag was of we een marktplaats konden organiseren waar vraag en aanbod van juridische kennis samenkomen. Die vraag in combinatie met onze ideeën maken wie we zijn en wat we doen.

Door een onafhankelijk en open platform te bieden waar het delen van (juridische) kennis voorop staat, advocaten en juristen zich kunnen positioneren, maar ook ideeën en andere inzichten op kunnen doen, willen wij samenwerking stimuleren en verbindingen leggen. Tussen juridische professionals en de zakelijke markt en onderling. Als het aan ons ligt is dit nog maar het begin van een platform met een hoger doel wat aansluit bij ons motto.

Alleen wie in staat is om te delen kan ook vermenigvuldigen. 

Durf te delen! Dat geluid lieten enkele sprekers tijdens Advocatenblad Live! congres ook duidelijk horen.

Julius Scholten merkte het tijdens zijn presentatie op: Samenwerken maakt sterk. Wees vooral niet bang om te delen. Door zaken anders te benaderen, een ander geluid te laten zien en te horen, kun je jezelf onderscheiden. Hij weet dit als geen ander te brengen. Ik mocht zijn hele mindmap delen, met de nadrukkelijke waarschuwing, beeld zonder context is niets. Daarom alleen een video uit de presentatie met de kern van zijn boodschap.

Ik kan de hele presentatie aanraden, deze is terug te vinden in Slideshare 5)De gehele presentatie: Sociale innovatie? Zo kriijgt u uw mensen mee!  Voor een ieder die Julius niet kent een tip: woon een presentatie bij of – beter – combineer het nuttige met het aangename; Julius houdt van koffie!

Hoe

Een persoon die in dit verhaal zeker niet mag ontbreken is Erik Jan Bolsius. Hij geeft antwoord op de hoe-vraag voor een ieder die nog geen ervaring heeft met publiceren. Zijn antwoord: Ga gewoon aan de slag. probeer het klein; begin gewoon, het maakt niet uit hoe. “Publiceren kun je leren”, dat is de titel van zijn presentatie, gedeeld in Slideshare, hierbij embedded. Erik Jan biedt een goed handvat, verplichte kost.

Tot slot

Julius schaarde JuridischActueel in het rijtje van ontwikkelingen die hij noemt het Blendle effect. De vergelijking was in een andere context treffend. Dat idee hadden wij 10 jaar geleden al, maar we willen nog een stap verder gaan. De uitvoering van ons hoger plan vergt nog wel wat ontwikkeling en investering.

Tegen alle bezoekers van dit platform zeggen we: doe er je voordeel mee. Ben je ondernemer of actief in de zakelijke markt; op deze site tref je stuk voor stuk mensen die zich onderscheiden met de toegevoegde waarde die ze leveren. Mensen die graag delen en weten wat de meerwaarde daarvan is. Leer de mensen achter de bijdragen kennen, online en vooral ook offline.

Ben je advocaat of  jurist? Heb jij het vermogen om te onderscheiden en lever je toegevoegde waarde? Laat dat vooral zien en voel je vrij om deel te nemen. We doen meer dan alleen een platform bieden en een community creëren. We willen je verder helpen.

Welkom!

Voetnoten   [ + ]

1. Voor een ieder die niet aanwezig kon zijn zie de link naar Advocatenblad Live!  (zolang beschikbaar) en om de sfeer te proefen, zie Twitter #advolive
2. zie foto
3. zie Higherlevel.nl
4. die staan overigens niet stil, maar dat terzijde
5. De gehele presentatie: Sociale innovatie? Zo kriijgt u uw mensen mee!
Deel via:

Over de AUTEUR

Edward Lich

Ondernemer | interim-jurist en manager | focus op legal managment en commerciële contracten | Netwerker en verbinder | Geïnteresseerd in technologische ontwikkelingen en de praktisch toepassing |Volgt trends

Reageren is niet mogelijk.