PostNL krijgt last onder dwangsom voor benadelen concurrenten

0

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vandaag bekend gemaakt dat aan PostNL twee lasten onder dwangsom zijn opgelegd om overtreding van de Postwet door PostNL te beëindigen. De last onder dwangsom kunnen in dit verband oplopen tot € 1.000.000. PostNL heeft getracht de  publicatie van dit besluit te voorkomen . De rechter zag evenwel geen reden om  van publicatie af te zien. ACM heeft daarop het besluit gepubliceerd.[1]

Achtergrond

Op basis van een klacht van Van Straaten Post is door ACM een onderzoek ingesteld. Uit dit onderzoekt volgt het vermoeden dat PostNL onregelmatig hebben gehandeld de aanbesteding van Postdiensten in Rotterdam. PostNL zou belangrijke tariefinformatie niet met andere postvervoerbedrijven hebben gedeeld en zij zou aan Van Straaten Post geen volledig aanbod hebben gedaan.

Henk Don, bestuurstervACM stelt over de klacht van Van Straaten,

“Door de weigering van PostNL is het voor Van Straaten Post en andere postvervoerbedrijven niet mogelijk om op gelijke voet met PostNL te concurreren. Hierdoor zijn postvervoerbedrijven op achterstand gezet in hun mogelijkheden om een concurrerend aanbod te doen. De klant betaalt uiteindelijk de prijs.”

Voor post die postvervoerders niet met hun eigen netwerk kunnen bezorgen moeten zij gebruik maken van het landelijke netwerk van PostNL. PostNL mag hiervoor geen andere (tarief)voorwaarden hanteren dan hij zelf aan zijn klanten aanbiedt. Daarbij moeten die voorwaarden ook bekend zijn bij de andere postvervoerders zodat zij een eigen offerte kunnen maken.

Nu vastgesteld is dat PostNL zich niet aan de regels heeft gehouden zijn haar twee lasten onder dwangom opgelegd. Deze  kunnen in dit verband oplopen tot € 1.000.000. PostNL is naar de rechter gestapt om publicatie van dit besluit tegen te houden. De rechter heeft bepaald dat er geen reden is om van publicatie af te zien.

Gevolg

Het is aan de gemeente om te bepalen of  de overtredingen van invloed zijn op de definitieve uitkomst van de aanbesteding.  Door de handelwijze van PostNL is de concurrentie geschaad.

 

[1] Besluit last onder dwangsom post NL

 

Deel via:

Over de AUTEUR

Redactie Juridisch Actueel

Artikelen van de redactie Juridisch Actueel kunnen afkomstig zijn van verschillende auteurs of bestaan uit ingezonden bijdragen.

Reageren is niet mogelijk.