Nieuwe rechtsvorm; de startup bv

0

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) heeft het plan gelanceerd voor de Startup-bv. Deze bijzondere rechtsvorm zou maximaal voor twee jaar mogen worden gebruikt door jonge, innovatieve bedrijven. De gedachte achter het plan is dat Startups steeds belangrijker voor de economische groei en werkgelegenheid in Nederland en een betere kans moeten krijgen om uit de startblokken te komen. Voorafgaand aan de introductie van dit plan heeft D66 gesprekken gevoerd met diverse startups om te vernemen wat hun knelpunten en ervaringen zijn.

Beperkte groep

In het plan is de Startup-bv geen open rechtsvorm die voor een ieder toegankelijk is. Om gebruik te kunnen maken van deze entiteit gelden toegangscriteria. Het zou alleen mogelijk zijn voor startups die zijn aangesloten bij incubators, acceleratos en ondernemers die actief hun geld en kennis investeren in jonge, innovatieve en potentieel snelgroeiende bedrijven.

Met deze bijzondere, tijdelijke rechtsvorm zouden jonge innovatieve ondernemers hun tijd en geld twee jaar vol kunnen inzetten op het laten groeien van het bedrijf. De eerste twee jaar zijn hier belangrijk volgens Verhoeven:

“Juist in de eerste twee jaar telt elke cent en hebben deze innovatieve jonge bedrijven ondersteuning nodig. Daardoor kunnen zij zich volop concentreren op innoveren en worden zij zo weinig mogelijk gehinderd door regels. Daarmee wordt de doorgroei van innovatieve en potentieel succesvolle jonge bedrijven bevorderd. Dat is goed voor de werkgelegenheid en voor het innovatieve investeringsklimaat in Nederland.”

Verhoeven ziet met zijn plan een kans om Nederland als innovatieland op de kaart te zetten:

“Nederland zou het eerste land ter wereld kunnen zijn met een aparte rechtsvorm voor startups. De jonge, innovatieve bedrijven van vandaag, zijn de multinationals van de toekomst. Bedrijven als Google, Facebook en Twitter zijn allemaal begonnen in een studentenkamer, met hulp van de Amerikaanse overheid.”

Kenmerken

De Startup-bv is een tijdelijk rechtsvorm van 2 jaar waarmee startups gebruik kunnen maken van een aantal bijzondere faciliteiten:

  • Automatisch een S&O-verklaring en daarmee toegang tot de WBSO, RDA en innovatiebox (lagere loon- en investeringskosten en lagere winstbelasting)
  • Geen werkgeverspremie over de eerste werknemer
  • Geen jaarrekening inleveren en dus geen accountantskosten
  • Geen gebruikelijkloonregeling
  • Meer flexibiliteit tijdelijke contracten
  • Investeren in een Startup-bv wordt fiscaal aantrekkelijk

Waarom de bijzondere rechtsvorm?

De  faciliteiten die in het plan worden toegelicht lijken vooral te liggen in belastingvoordelen en ontheffing van arbeidsrechtelijke verplichtingen. Waarom hiervoor apart een rechtsvorm introduceren? De keuze voor een rechtsvorm is in de basis altijd één vanuit de behoefte om toetreding en deelneming te organiseren. Die argumenten ontbreken echter in het plan. Is het dan niet veel eenvoudiger om in de fiscale sfeer voorzieningen te treffen waarmee de ondernemer dezelfde vrijbrief krijgt als het plan beoogt? Een stempel bij de Belastingdienst is zo gehaald.

De toelichting op het plan is op de website van D66 te vinden. 1)De startup BV – het plan toegelicht

Voetnoten   [ + ]

1. De startup BV – het plan toegelicht
Deel via:

Over de AUTEUR

Edward Lich

Ondernemer | interim-jurist en manager | focus op legal managment en commerciële contracten | Netwerker en verbinder | Geïnteresseerd in technologische ontwikkelingen en de praktisch toepassing |Volgt trends

Reageren is niet mogelijk.