Inbreuk op merk of design? H&M opnieuw in de fout?

0

Modecollecties leiden de laatste jaren met enige regelmaat tot rechtszaken.  In die procedures draaide het steeds om de vraag of gebruik van een tekst op kleding een inbreuk is op het merk van een ander. Een niet onbelangrijke vraag, nu steeds vaker bepaalde woorden in designs gebruikt worden op T shirts en sweaters. Hoe vrij ben je als designer? Wanneer is je design een inbreuk op rechten van een ander?  Kan een merkfabrikant zomaar een verbod eisen als zijn merk wordt gebruikt als woord in een design?

De eerste zaken over inbreuk op een design dateren al weer van vijf jaar geleden. G-Star had RAW als merk vastgelegd en pakte iedere retailer aan die T-shirts ging verkopen waarin dit woord iets te nadrukkelijk stond. Zo kreeg H&M in 2012 een verbod op de verkoop van T-Shirts met de opdruk van een plaatje met een gettoblaster en de tekst RAW BEAT EXPERIENCE. H&M vocht deze beslissing aan, maar kreeg ook in hoger beroep geen gelijk (in maart dit jaar). G-Star had onderzoek overlegt en aangetoond dat een flink gedeelte van het publiek bij de combinatie van kleding en het woord RAW, direct moet denken aan G-Star. Gebruik van het woord RAW was dus een merkinbreuk.

Inbreuk H&M

Afgelopen maand ging het opnieuw mis. H&M zou inbreuk plegen op een merk van Jeans Centre. Het bedrijf is in een kleine 40 jaar uitgegroeid van een lokale winkel in Breda tot een brand met bijna 100 winkels in Nederland en België. Het bedrijf voert een aantal private labels waaronder het merk CHIEF. Onder dit merk worden o.a. T-shirts,  truien, sweaters op de markt gebracht (al dan niet met het woord CHIEF op de borst geprint). Om de rechten goed te beschermen heeft het bedrijf het teken CHIEF al in 1993 laten registreren als merk in de Benelux.

H&M verkoopt sweaters met de opdruk CHIEF en daaronder het gezicht van een indiaan met verentooi en het getal 17. In 2014 ontvangt H&M een sommatie van Jeans Centre. Die wil dat de verkoopt direct gestaakt wordt omdat de opdruk een inbreuk is op de merkrechten van Jeans Centre. H&M is het hier niet mee eens en gaat verder met de verkoop zodat de rechter uiteindelijk hier zijn oordeel over moest geven.

De rechtbank Amsterdam is van oordeel dat de print een inbreuk is. Het woord CHIEF neemt een dominante plek in. Het staat boven de afbeelding en zal daardoor de aandacht van de consument vangen. De consument zal het woord CHIEF daarom als merk zien (en kan dus denken dat de sweater van Jeans Centre is). Opvallend is dat in deze zaak met geen woord wordt gesproken of gebruik wel merkgebruik is of puur design. In de eerdere zaken van G-Star (en C&A), werden altijd consumentenonderzoeken overlegd om aan te tonen dat de consument in het decoratieve gebruik een merk herkende. Een aspect wat m.i. in dit soort zaken toch zeker een rol speelt in de vraag of de consument wel in verwarring kan komen. Het lijkt mij dat dit aspect wel aan de orde is geweest in de rechtszaal, alhoewel er niets over te lezen valt in de uitspraak. Mocht het aan de orde zijn geweest, dan schuift de rechter dit aspect wel erg gemakkelijk terzijde.

Omdat H&M met de verkoop is doorgegaan na de sommatie, is deze verkoop te kwader trouw. In een aanvullende rechtszaak zal de hoogte bepaald worden van de schade. Voor nu volgt er een verbod op de verkoop en een vergoeding van de advocaatkosten van de wederpartij (een kleine 37.000 euro).

Check design

Voor bedrijven die werkzaam zijn in de modesector is deze uitspraak belangrijk. Check bij nieuwe designs altijd eerst of bepaalde woorden niet toevallig een geregistreerd merk zijn. Het verweer dat het toch duidelijk alleen design is, gaat blijkbaar niet meer op nu de rechter er soms gemakshalve vanuit gaat dat de consument hierin direct een merk ziet. Laat je mening hierover horen of je het eens bent met mijn stelling dat juist in dit soort zaken de rechter niet aan dit punt voorbij mag gaan en dat dit aspect onderbouwt moet worden door de eiser met feiten (zoals bijvoorbeeld een onderzoeksrapport waaruit dit blijkt).

Deel via:

Over de AUTEUR

Theo-WIllem van Leeuwen

Erkend Benelux merkengemachtigde European Trademark Attorney

Reageren is niet mogelijk.