exploitant webwinkels krijgt forse boete ACM

0

De exploitant van diverse webwinkels – T.O.M. bv – alsmede  twee van haar directeuren hebben van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een forse boete van 500.000 euro gekregen. De boete is opgelegd voor het overtreden van regels rond het herroepingsrecht, in het bijzonder de verplichting tot terugbetaling bij het annuleren van een bestelling.

Dit heeft de ACM vandaag openbaar gemaakt. De boetes zijn opgelegd naar aanleiding van de bevindingen van ACM, die een onderzoek heeft ingesteld naar diverse webwinkels van T.O.M. bv.. De exploitant verkoopt goederen via diverse webshops, waaronder Internetbikes, Internet-toys, Internet-sportclubs en Internet-sportcasuals.

Webwinkels overtreden bewust wet

De ACM heeft de boete aan T.O.M. bv opgelegd naar aanleiding van klachten van consumenten bij de consumentenbond en ConsuWijzer. Consumenten zouden na een rechtsgeldige annulering niet binnen de daarvoor geldende termijn van 14 dagen het aankoopbedrag teruggestort krijgen, maar een tegoedbon ontvangen en alleen hun geld terugzien als zij daar zelf op aandrongen. ACM stelde vast dat het bedrijf bij meerdere van haar webwinkels hetzelfde beleid voerde. De webwinkels zou gebruik maken van een scala aan argumenten om niet aan de terugbetalingsverplichtingen te hoeven voldoen. De exploitant zou doelbewust de regels overtreden die consumenten bij online aankopen beschermen.

Herroepingsrecht online aankopen

Sinds 13 juni 2014 zijn de regels voor het herroepen van een aankoop bij een webwinkel aangescherpt. Een consument heeft sindsdien het recht om binnen een termijn van 14 dagen na ontvangst van de aankoop af te zien en de aankoop zonder opgave van redenen aan de webwinkel retour te zenden. De webwinkel moet alsdan het volledige aankoopbedrag binnen 14 dagen terugbetalen, vermeerderd met de eventueel door de consument betaalde standaard verzendkosten. Deze en andere wijzigingen zijn het gevolg van de implementatie van de Europese Richtlijn Consumentenrechten in de Nederlandse wetgeving. De reden van deze wetswijziging is het op één lijn brengen van de regels voor verkoop op afstand in heel Europa.

Boetes

Deze boetes zijn geen verrassing. De ACM heeft in november 2014 reeds aangekondigd dat zij actie gaat ondernemen tegen webwinkels die consumenten niet volledig of niet tijdig terugbetalen na het annuleren van een aankoop. De ACM laat weten dat zij de praktijken van andere webwinkels die consumenten niet, onvolledig of niet op tijd terugbetalen,  onderzoekt.

Deel via:

Over de AUTEUR

Edward Lich

Ondernemer | interim-jurist en manager | focus op legal managment en commerciële contracten | Netwerker en verbinder | Geïnteresseerd in technologische ontwikkelingen en de praktisch toepassing |Volgt trends

Reageren is niet mogelijk.