Europese Commissie neemt Google onder vuur in antitrust case

0

De Europese Commissie heeft vandaag in een persbericht bekend gemaakt dat zij officieel een mededingingsprocedure is gestart tegen Google. Die is ingeleid met een zogenaamd ‘Statement of Objects’. Daarnaast heeft de Commissie bekend gemaakt dat zij formeel een onderzoek start met betrekking tot Android. Dat gebeurt in een afzonderlijk onderzoek.1)Persbericht 15 april 2015 Europese Commissie inzake Google

Misbruik machtspositie prijsvergelijking

In  de verklaring met punten van bezwaar is een voorlopige conclusie opgenomen, waaruit volgt dat de Commissie meent dat de Google haar machtspositie op de markt misbruikt. Google zou op haar pagina’s met algemene zoekresultaten systematisch haar eigen prijsvergelijkingsproduct genaamd Google Shopping bevoordelen. De voorlopige conclusie is  te vinden in het factsheet. 2)Facsheet Europese Commissie prijsvergelijkingsites

Het onderzoek naar Google is eind 2010 al ingeleid en kent een lange geschiedenis. Uit het onderzoek volgt dat de Commissie meent dat gebruikers van de zoekdiensten van Google niet altijd de meest relevante resultaten te zien krijgen. Dit is dit nadelig voor consumenten en een belemmering voor de innovatie, aldus de Commissie. Google zou het bezwaar tegemoet kunnen komen door alle resultaten op dezelfde manier te behandelen. Google moet nu binnen tien weken op de bezwaren van de Commissie te reageren. Daarna kan om een formele hoorzitting worden verzocht.

Lukt het  Google niet om de Commissie te overtuigen dat zij handelt binnen de kaders van de Europese regelgeving, dan kan de Commissie uiteindelijk een boete of beperking opleggen. De boete kan oplopen tot 1o% van de omzet.

Google verzet zich tegen de aantijgingen, ontkent dat zij misbruik maakt van haar dominantie en stelt verder dat  en dat de consument voldoende keus heeft in het aanbod van zoekmachines. Het belooft juridisch een interessante kwestie te worden.

Overige onderzoeken

Deze mededingingskwestie is niet de enige zaak waar Google onder het vergrootglas van de Europese Commissie ligt.  Er lopen reeds formele onderzoeken naar de gedragingen van Google en overtreding van het Europese mededingingsregels van andere diensten en activiteiten van Google, zoals scraping, exclusiviteit bij reclames en beperkingen van adverteerders. Vandaag is daar nog een nieuw onderzoek bij gekomen, met betrekking tot het mobiel besturingssysteem Android. 3)Factsheet Europese Commissie onderzoek Android

De Commissie kondigt aan dat zij zich richt op de vraag of Google mededingingsregels heeft geschonden door de ontwikkeling en markttoegang van concurrerende mobiele besturingssystemen, applicaties en diensten te hinderen. Hoewel Android een opensource systeem is en een ieder het vrij kan gebruiken en ontwikkelen, vermoedt de Commissie dat Google haar positie misbruikt sinds zij de ontwikkeling van het besturingssysteem leidt. Veel leveranciers van Android tablets en smartphones sluiten met Google overeenkomsten om applicaties van Google op hun toestellen te installeren.

Voetnoten   [ + ]

Deel via:

Over de AUTEUR

Redactie Juridisch Actueel

Artikelen van de redactie Juridisch Actueel kunnen afkomstig zijn van verschillende auteurs of bestaan uit ingezonden bijdragen.

Reageren is niet mogelijk.