Elke onderneming kan beter renderen!

0

Daar geloof ik niet alleen heilig in, de afgelopen 20 jaar heb ik het tegendeel nog nooit bewezen zien worden. Heel platgeslagen is rendement het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven van een onderneming. Beter renderen kan worden bereikt door het vergaren van omzet efficiënter en effectiever te maken. En ook door de kosten te verminderen. Maar het allermooiste is natuurlijk om beide zijden van de medaille tegelijk op te poetsen. Dat laatste lukt alleen als je de medaille niet op tafel laat liggen. Je moet hem oppakken en net op een andere manier vasthouden. En die vieze traditionele oude poetsdoek vervangen voor iets nieuws.

In dit licht kijk ik ook kritisch naar ons eigen vakgebied. “Juristen kosten alleen maar geld!“ Of: “Wet- en regelgeving belemmeren mij in mijn ondernemerschap!”.  Vanuit de traditionele benadering zeer begrijpelijke (en misschien zelfs terechte?) klanken. Maar binnen onze complexe maatschappij, vol met regels, risico’s en kansen, is ondernemen op basis van een briljant idee alleen en denken dat de rest dan wel goed komt, naïef.  Dan is het inderdaad wachten op die noodzaak een dure jurist in te huren of tot het moment waarop vanuit die moeilijke regel door de Arbeidsinspectie een boete van een ton wordt opgelegd….

Alert

Anders poetsen, meer glans! 

Door juist de relevante wet- en regelgeving te omarmen en slim binnen de bedrijfsvoering in te zetten, kan aan beide zijden van de medaille worden gewerkt. Wanneer volledig en transparant bekend is waar de grens voor een ondernemer en zijn medewerkers ligt, kan zonder angst en zorg tot dichter bij die grens worden gewerkt. Terwijl het risico op overschrijding van de grens (met alle gevolgen van dien) ernstig wordt beperkt. Er wordt meer, makkelijker en fijner omzet gegenereerd, terwijl de kosten van overschrijdingen, bijvoorbeeld schadebeperking, procedures of boetes tot een minimum beperkt blijven. Ergo: meer omzet, minder kosten. Dus meer rendement.

Op dit thema wil ik de komende bijdragen dieper ingaan.

Deel via:

Over de AUTEUR

Margreet Drijvers

Ervaren juridisch adviseur en interim jurist voor het mkb. Jarenlange ervaring als interim jurist hebben mij geleerd om snel en adequaat op de vragen en behoeften van een organisatie in te spelen. Sterk analytisch vermogen en gewend om de belangen van de organisatie voor ogen te houden en zo opdrachten tot een goed einde te brengen.

Reageren is niet mogelijk.