De finalisten Legal Tech Startup Awards: Dekt de vlag de lading?

0

De drie finalisten van de Legal Tech Startup Awards 2015 zijn begin deze week bekend gemaakt. Clocktimizer, FastPortal, en SMASHDOCs zijn de partijen die op 6 oktober a.s. tijdens PLEIT strijden om de eer en winst. Stuk voor stuk mooie diensten en producten, maar is dit nu de echt legal tech?

Tijdens de halve finale op 7 september jl. werden de drie finalisten samen met de zeven andere genomineerde startups in het ING Customer Experience Center uitgenodigd om hun concept te pitchen. De genomineerden kregen elk 1 minuut de tijd om hun idee te presenteren tegenover 25 smaakmakers uit de juridische sector en de jury,. De jury bestaat uit Jelle van Veenen (Dutch Legal Tech), Jeroen Zweers (Kennedy Van der Laan, Dutch Legal Tech), Sasja Winters (ING) en Claudia Heemskerk (PLEIT). Op basis van de presentaties en de stemmen van het publiek koos de jury de drie finalisten. Juryvoorzitter Jeroen Zweers licht de selectie toe:

“Het niveau van alle 21 inzendingen voor de Legal Tech Startup Awards lag hoog. De drie finalisten wisten zich echter duidelijk te onderscheiden en vielen op door hun heldere verhaal, vernieuwende concept, marktpotentieel, en de verwachte impact op het werk van juristen. (…) Zij bevestigen met hun concepten dat legal innovation enorm in beweging is. Daarbij zijn ze sterk aan elkaar gewaagd, dus het belooft een spannende eindstrijd te worden”

De finalisten

Clocktimizer – clocktimizer.com
Clocktimizer levert big data business intelligence software voor advocaten. Clocktimizer maakt het mogelijk om diepgaande analyses uit te voeren op de interne bedrijfsvoering. Daarmee kan een advocaat bijvoorbeeld: op eenvoudige wijze projecten met elkaar vergelijken ten behoeve van fee quotes; projecten monitoren en tijdig bijsturen om budgetoverschrijdingen te voorkomen; en zien waar efficiëntieverbeteringen de winstgevendheid van het kantoor kunnen vergroten.

FastPortal – fastportal.com
FastPortal maakt het mogelijk voor zelfs de kleinste juridisch, financieel en zakelijk dienstverleners om een professionele online klantomgeving op te zetten met verregaande automatisering, waardoor personeel minder tijd verspilt aan randzaken en klanten tevredener zijn.

SMASHDOCs – smashdocs.net
SMASDOCS is een webapplicatie die online samenwerken aan documenten sneller, productiever en veilig maakt. SMASHDOCS organiseert en beheert veranderingen, en zorgt er voor dat iedere gebruiker voortdurend op de hoogte is van de laatste wijzigingen in een document.

Tijdens PLEIT2015, op 6 oktober aanstaande, zullen de finalisten hun product  presenteren voor 500 aanwezigen uit de juridische sector. Uiteindelijk bepalen zij samen met de jury de winnaar van de eerste editie van de Legal Tech Startup Awards. Naast de eer en de nodige zichtbaarheid, kan de winnaar rekenen op legal advies van Kennedy Van der Laan, financieel advies van ING, technisch & security advies van Lexxyn Groep en marketing exposure in juridische media van Sdu.

Legal Tech, wat is het?

Het is geen nieuws dat in de juridische sector nog veel te verbeteren valt. Qua techniek loopt de sector nog behoorlijk achter. Mondiaal is een beweging gaande van partijen die technologische oplossingen ontwikkelen om de sector te innoveren. Deze beweging wordt aangeduid als ‘Legal Tech’. Het gros van die partijen is actief met het ontwikkelen van technologie die de juridische dienstverlening sneller, beter, klantgerichter en efficiënter moet maken. Bij legal tech zijn de ontwikkelingen van nieuwe technologie dis vooral gerichte op kantoorautomatisering,  ondersteunde diensten en het faciliteren daarvan.

De technologie die de structuur van juridisch redeneren verstaat en in staat is om abstracte onderscheidingen en concepten toe te passen op concrete casusposities is nog ver te zoeken, laat staan dat systemen in staat is tot het vormen van een juridisch oordeel. Legal tech moet aldus in zoverre worden genuanceerd dat de techniek die nu ontwikkeld wordt,  gericht is op de sector en niet op de inhoudelijke kant van het juristenwerk. Tevens geldt dat veel van de toepassingen die zich presenteren als legal tech niet voorbehouden zijn aan de juridische sector. Deze zijn even zo goed in te zetten voor accountants, consultants en andere fee-earners. De finalisten van de Legal Tech Startup Awards laten dat ook zien. Waarom dan toch dit initiatief?

 Legal Tech Startup Awards

Gelijk aan start-ups in andere sectoren is het voor partijen die nieuwe toepassingen ontwikkelen voor de juridische professionals lastig om de markt te bereiken. Om ook in Nederland meer zichtbaarheid te creëren voor jonge innovaties richtten Jelle van Veenen (Legal Service Designer) en Jeroen Zweers (Innovation Director Kennedy Van der Laan) eind 2014 de Dutch Legal Tech Meetup op. Na enkele maanden en drie bijeenkomsten telt de groep meer dan 400 leden. Kennedy Van der Laan heeft zich als partner verbonden aan het initiatief. Het advocatenkantoor ziet de potentie van ‘Legal Tech’ en daarmee het belang van technologische innovaties binnen de juridische sector voor de manier waarop het kantoor zijn dienstverlening aan cliënten verder kan verbeteren. Van de bijeenkomsten zijn op JuridischActueel van de laatste bijeenkomst over Supercomputer Watson en tweede bijeenkomst verslagen beschikbaar.

In 2015 organiseert Dutch Legal Tech samen met Kennedy Van der Laan, ING, PLEIT, Lexxyn Groep en Sdu de Legal Tech Startup Awards. De prijs is bedoeld om jonge innovatieve bedrijven de kans te geven zich te presenteren aan de juridische markt. Voor de eerste editie hebben 21 Startups uit binnen- en buitenland zich aangemeld.

Deel via:

Over de AUTEUR

Edward Lich

Ondernemer | interim-jurist en manager | focus op legal managment en commerciële contracten | Netwerker en verbinder | Geïnteresseerd in technologische ontwikkelingen en de praktisch toepassing |Volgt trends

Reageren is niet mogelijk.